Vepsestikk:

Normalt er det ikke farlig å bli stukket av veps bortsett fra ved allergi, men hunden kan bli stukket i munnen og kan da få problemer med å få puste. Behandles på samme måte som hoggormbitt. Vær spesielt oppmerksom hvis en valp blir stukket.

Våteksem:
Sommeren er tiden for våteksem og man må passe ekstra godt på hvis man er mye ute i fuktig vær eller har en hund som er glad i å bade. Har den badet i saltvann så spyl den med ferskvann etterpå. Våteksemen utvikler seg eksplosjonsartet så iverksett behandling med en gang. Barber såret til man har frisk hud rundt hele og rens det med klorhex-idin. Deretter må som regel antibiotikabehandling til.

Glasskår:

Om sommeren kommer all etterlatenskapen fra vinteren fram, bl.a. glasskår og blikkbokser er farlige for hunden vår. Det er veldig fort gjort å tråkke oppi glass som ligger og slenger og dette kan gi kuttskader i potene. Det er ikke alltid like lett å få sydd tredeputene, men pass på å få renset kuttet, få ut eventuelle glassbiter og sand som sitter der og bandasjere det slik at det holdes rent. Er det den store tredeputen som er skadet, bør denne sys hvis kuttet er stort.

Varme biler:

Husk på at bilen blir veldig fort varm om sommeren og livsfarlig for en hund. Hvis man må gå fra hunden i bilen, så sørg for at bilen står i skyggen med vinduene på gløtt for sirkulasjon av luften og vann tilgjengelig. Temperaturer på opp til 70 grader kan utvikle seg i en bil som er utsatt for solvarme. Uansett - bli ikke lenge borte!

Hunder kan lett rammes av heteslag. De svetter ikke på samme måte som oss mennesker, og er derfor mer utsatt. Dersom en hund blir opphetet, er det lurt å vete et frottehåndkle eller lignende i kaldt vann og legge over hunden.

Ut på tur:

Lange turer i sterk varme gjør at hunden ofte blir fort overanstrengt. Slike turer kan med fordel gjøres tidlig eller sent på dagen da temperaturen er lavest. Unngå sykkelturer i varmen, da det kan være direkte farlig. Hunden protesterer kanskje ikke før det er for sent.

På bilferie:

Skal man ha med hunden på bilferie og den blir bilsyk finnes det beroligende midler og reisesyketabletter man kan gi. Hunder må ikke sitte med hodet ut av vinduet. Da er hunden veldig utsatt for både øyebetennelse og ørebetennelse.

La hunden sitte trygt i bilen. Ved bråstopp kan hunden lett få skader. Reisebur kan med fordel benyttes, da sitter den stødig og godt. Buret bør festes i bilen, slik at det ved en eventuell bråstopp blir stående så stødig som mulig.

Sommer og varme er vel det vi ønsker oss etter en våt og kald vinter. Da bør vi huske at våre pelsbekledde venner ofte har det svært plagsomt i varmen.

Flått:

Flått eller skogbjørn er en parasitt/insekt som finnes over store deler av landet, spesielt langs kysten på Sørlandet, og ved Oslofjorden. Flåtten borer seg inn under huden og suger blod, og faren er at den da kan overføre sykdommer. For å løsne flåtten vrir man rundt uten å dra, til flåtten slipper taket av seg selv. Det kan bli betennelse der flåtten har sittet og det må da smøres med bakteriedrepende salve.

Det finnes spesielle tenger for å fjerne flått. Dette kan kjøpes i dyreforretninger, hos dyr-legen eller på apotek. For å forebygge finnes det legemidler som smøres på huden. Hunden er da beskyttet i 4 uker. Dette er et middel som er reseptbelagt. Snakk med dyrlegen.

Hoggormbitt:

Hoggormbitt kan være alvorlig for små hunder. Selvfølgelig også hvis hunder er allergisk. Det lønner seg å ha huggormtabletter (Prednisolon) med seg som man gir med en gang hunden har blitt bitt. Deretter reiser man rett til dyrlegen for behandling.

Hunder blir oftest bitt i neseregionen eller labbene. Den angrepne kroppsdelen hovner dramatisk opp. Mange av oss har huggormtabletter liggende hjemme, men de blir sjelden med på tur. Med en «Lifeline førstehjelpsknapp», som kjøpes på veterinærkontor, hengende i halsbåndet til hunden eller festet i sitt eget nøkleknippe, har man alltid huggormtabletter tilgjengelig.

I førstehjelpsknappen er det plass til 5 tabletter Prednisolon 20 mg. Tablettene er reseptbelagte. Resept får du hos dyrelegen. Det er samme type tabletter for hunder og mennesker.

Dersom hunden blir bitt av huggorm

Åpne førstehjelpsknappen og gi tabletter umiddelbart. Ved huggormbitt / vepsestikk kan man gi Prednisolon 20 mg tabletter. 1 tablett pr. 10 kg. kroppsvekt gis i munnen (samme dosering for dyr og mennesker). Tabletten plasseres så langt bak på tungen som mulig. Hold hundens munn igjen og stryk forsiktig nedover hundens hals inntil den svelger. Det er ikke skadelig å gi tablettene dersom hunden likevel ikke ble bitt.

Etter at tabletter er gitt:

Man bør da gå rolig, helst bæres, tilbake tilbake til sivilisasjonen og oppsøke dyrlege umiddelbart. Hunden må få intravinøs væsketilførsel og medisiner for å normalisere blodtrykk og opprettholde normal sirkulasjon. Deretter bør hunden behandles i minst en uke med medisiner som motvirker senskadene som ofte oppstår i leveren. Hunden bør av samme grunn holdes helt i ro, og ikke utsettes for noen form for overanstrengelse i minst 10 dager.